Lökkudde(slöjdredovisning)

image1

Anledningen till att jag valde att göra en lökkudde var just för att jag är helt tokig i lök och hade inget att göra så då tänkte jag, varför inte göra något som jag älskar? Jag ville göra något annorlunda än vad som gjorts förr på slöjden så då var idén med en lökkudde utmärkt.

Jag gjorde på detta sätt:
Strax innan jul började jag spåna på hur jag ville ha min kudde och vilka typ av tyger den skulle bestå av. Efter jul började arbetet på riktigt och det tog ungefär 3 lektioner att bli klar med kudden för att få den någorlunda lik en lök.

Kudden gjordes i vitt fleecetyg, lila velour tyg och svarta och bruna satinband.
Först tog jag fram ett vitt fleecetyg som kuddens mesta del skulle bestå av. Jag bestämde mig först för hur stor kudden skulle vara och hur den skulle se ut. Sedan ritade jag upp löken på ett papper och klippte sedan ut pappret och la på det vita tyget. Jag la tyget dubbelt och ritade sedan 1 cm ut från mallen för att kudden sedan skulle bli lika stor som jag tänkt mig efter jag sytt.

Jag klippte ut fleecetyget som nu var format som en lök. Eftersom jag la tyget dubbelt fanns det nu två fleecetyg formade som lökar. På den ena delen sydde jag på 4 lila remsor av velour tyg för att få kudden att se mer ut som en lök(rödlök). På det andra fleecetyget nålade jag fast svarta och bruna satinband som då skulle förställa roten på löken.

Slutligen la jag de två fleecetygens rätsida mot varandra och nålade fast. Jag sydde först ihop kudden men helt men sedan ångrade jag mig. Jag blev missnöjd och funderade på hur jag kunde gjort annorlunda. Jag sprätta upp toppen på min lökkudden för att jag ville att toppen skulle vara spretig precis som löken är i toppen på riktigt. Eftersom kudden låg med rätsidorna inåt vände jag kudden tillrätta. Detta gav resultat och slutligen blev jag nöjd. Jag kunde nu fylla kudden med vadd men eftersom det nu var ett håll i toppen kunde vadden åka ur. Jag sydde då några stygn strax över där de lila banden börjar så att inte vaddet skulle ramla ut. Efter det fyllde jag kudden med vadd och sydde jag förhand ihop det lilla hålet jag lämnat i kudden för att kunna stoppa in vadden.

Av: Lökälskare från Åk 9

 

En reaktion på “Lökkudde(slöjdredovisning)

  1. Du är den första som någonsin, under alla mina år som textillärare, valt att göra en lök-kudde! Det kommer jag aldrig att glömma!
    Verkligt bra blev den dessutom och riktigt roligt att läsa din redovisning. Bra gjort!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *