Lappteknik, täcke

Idéutveckling och design
Jag fick idén att göra just ett täcke från andra arbeten Bittan visade. Vi skulle använda oss av lappteknik och själv valde jag tekniken trappsteg. Alltså att man syr ihop tygremsor så att de liknar trappsteg i det hela. Eftersom att det inte går ihop att alla de tre tygerna går som trappsteg blir det att ett av tygerna(det vita) liknar T:n istället för trappsteg. De tre tygerna jag använde mig av var ett vitt, ett mer åt det slitna röda hållet och ett blommigt. Varför jag just valde det blommiga var för att det innehåller blommor i samma färg som det röda och detta gjorde så att färgerna inte skär sig eller passar dåligt ihop. Det täcke jag fick idén ifrån hade fyra remsor per kvadratdecimeter. Jag valde att göra min design med tre remsor per kvadratdecimeter för att få en något egen design.
Storleken som mitt täcke fick var från att jag vill ge den till min systerdotter som nu är 1 år. Jag ville inte göra den för stor.

Varje gång man sydde ihop två remsor satte man de rätsida mot rätsida och sydde med 1cm sömsmån. Under arbetet fick man använda sig en hel del av matte. Man fick räkna ut hur tjock varje remsa skulle vara för att allt skulle stämma när man sydde med sömsmån.

Övervägande
Jag använde mig för det mesta av symaskin. När man skulle sy ihop varje tygremsa använde jag mig av symaskinen och jag tycker även det gick väldigt bra att jobba på det sättet. Hela tiden fick man sy med 1cm sömsmån och enda gången jag inte använde mig av symaskinen var i slutet och i början av arbetet. I början av arbetet använde jag mig av skärplatta för att skära ut remsorna och i slutet av arbetet använde jag mig av kaststygn för att sy ihop den sista kanten.

Framställande
Jag började mitt arbete med att skissa kring vad jag ville göra och till slut blev det att jag bestämde mig för ett täcke/en filt. Sedan valde jag ut tyger och skar ut remsor. Remsorna sydde jag ihop till något större bitar (kvadratdecimetrar) och sedan dessa bitar till större bitar. Så gjorde jag så tills det blev en hel filt. Halvvägs av arbetet sydde jag ihop trappstegmönstret med en baksida och då sydde jag rätsida mot rätsida. Efter att ha sydd ihop de båda tygerna vrängde jag dem och sydde ihop den sista öppningen med kaststygn.

Resultat
Mitt arbete blev jag väldigt nöjd med då kanterna blev raka och mönstret blev fint. Sista biten som jag fick sy för hand tycker jag gick väldigt bra. Stygnen syns inte alls mycket. För att få mitt slutresultat ännu lite bättre vadderade/quiltade jag filten och den blev genast då mycket bättre. Utan vaddering hade filten varit alldeles för tunn och enligt mig endast sett ut som en vanlig tygbit.

Bild 2014-11-28 kl. 09.10 Bild 2014-11-28 kl. 09.10 #2

2 reaktion på “Lappteknik, täcke

  1. Hej,
    Första gången jag kikar in här. Vilken trevlig blogg ni har.
    Spännande att få ta del av ert arbete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *